+36 70 603 7830,     +36 70 623 5168

2015 óta egy uniós rendelettel harmonizáló kormányrendelet szabályozza, hogy a hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyúberendezésekben milyen hűtőközeg használható. A törvényi szabályozás részletesen kitér arra, hogy a forgalmazó által forgalomba hozott fluorozott szénhidrogénmennyiség az Európai Bizottság által meghatározott kvótarendszerben a tárgyévre vonatkozóan beszámításra került, valamint hogy a forgalmazó az Európai Bizottság által működtetett elektronikus kvóta-nyilvántartásban regisztrálta magát.

Minderre azért volt szükség, hogy az ózonréteget károsító freon tartalmú gázok használatát visszaszorítsák úgy, hogy azokat hűtőközegként használva környezetbarát gázokkal váltják ki. A különböző összetételű hűtőközegek jelölése minden esetben “R” betűvel, vagyis a “refrigerant” (hűtőközeg) szó rövidítésével kezdődik.

A klímákban korábban használt R410A hűtőközeget felváltotta az R32-es jelölésű gáz, mely egy olyan, speciálisan tisztított fluorid, aminek az ózonlebontó képessége nulla. GWP értéke pedig sokkal alacsonyabb a korábban használt R410A-s hűtőközegénél. Utóbbi hűtőközeg a piaci prognózisok szerint 2030-ig kifut és helyüket a már környezetbarátabb változatok veszik át.

Mit jelentenek ezek a jelölések?

A GWP érték megmutatja, hogy egy vegyi anyag milyen mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, más néven a globális felmelegedési potenciált jelenti.  Alapja a széndioxid, aminek 1 GWP az értéke. A vizsgált anyagok GWP értékénél azt jelölik, hogy mennyivel nagyobb a felmelegedési hatása a CO2 molekulához képest.

Az ODP érték a gázok ózonlebontó képességét jelöli, ennek az R11-es hűtőközeg az alapja. Az új szabályozások értelmében a használt hűtőközegek ODP értéke 1-nél kevesebbet kell, hogy mutasson.

Miért jobb az R32 a korábbi hűtőközegeknél?

Mert az ODP értéke 0, vagyis nem károsítja az ózonréteget. A GWP értéke 675-ös, ami elsőre talán magasnak tűnik, de még így is sokkal alacsonyabb a régebbi, R410A-s hűtőközegénél, aminek 2088 a GWP-je.

Mit kell tudni az R32-ről?

Egy speciálisan tisztított fluorid, környezetbarát, szagtalan és gyúlékony gáz. Csak közvetlen tűz esetén gyullad meg, de bizonyos körülmények között robbanékony is. Bármennyire is környezetbarátabb a korábban használt hűtőközegeknél, végleges megoldást mégsem kínál a környezetvédelmi problémákra, éppen a magas GWP értéke miatt. Mellette szól viszont, hogy hatékony, olcsó és a korábbi berendezésekkel szinte teljesen kompatibilis. Épp emiatt terjedt el, főleg a japán gyártóknak köszönhetően.

Miért volt szükség a hűtőközeg cseréjére?

A már betiltott hűtőközegek közül az R410A még megtalálható a legtöbb légkondicionálóban. 2010 óta volt használatban, de magas GWP értéke miatt újabb fejlesztéssel kellett kiváltani. Biztonságos használata ellenére bizonyos körülmények között gyúlékony, égésekor pedig mérgező, irritáló gázok keletkeznek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *