Habár mindennapi életünk része már a légkondicionálás, még mindig sokan vannak, akik félnek a klímától, és inkább nem szereltetik vagy nem kapcsolják be a készüléket, nehogy megfázzanak. Pedig egy jól kiválasztott berendezés és a helyes klímahasználat jelentősen kényelmesebbé tehetjük a saját életünket.

A helyes klímahasználatnak van néhány nagyon könnyen betartható alapszabálya. Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő készüléket válasszunk. Minden lakásba, házba, sőt, egy ingatlanon belüli különböző helyiségekbe is más-más berendezés ideális. A döntés előtt mindenképp érdemes szakember véleményét kérni, aki a hűtendő helyiség adottságai alapján segít kiválasztani a megfelelő készüléket. Ezután már csak a következőkre kell figyelni:

Ne hűtsünk ész nélkül!

Annak nincs értelme, ha a forró levegőről belépve azonnal 17-18 fokon fújatjuk a levegőt a klímával. Ennek könnyen meghűlés lehet a vége, arról nem is beszélve, hogy a készülék energiafogyasztása az egekbe szökhet. Ezt legkönnyebben úgy lehet elkerülni, ha inverteres klímát választunk, ami folyamatos és egyenletes teljesítményének köszönhetően állandó hőmérsékletet tart.

A helyes klímahasználat egyik legfontosabb szabálya, hogy a kinti és a benti levegő közti hőmérséklet különbség 7-10 Celsius fok között legyen.

Ne irányítsuk magunkra a levegőt!

Akár komoly tüdőgyulladást is kaphatunk, ha közvetlenül a testünkre fújatjuk a hűvös levegőt. Mindig vízszintesen, a mennyezet alá fújjon. Ez azért is fontos, mert ellenkező esetben nemcsak az egészségünket veszélyeztetjük, hanem a kívánt hatást is akadályozzuk: a lefelé irányuló hűvös levegő ugyanis összekeveredik a meleg levegővel, és így már nem éri el a kívánt hatást.

Ne felejtsük el a tisztíttatást, karbantartást!

A klímaszezon előtti szakszerű karbantartás, takarítás és gépellenőrzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a csúcsidőszakban problémamentesen működjön a légkondi. A szakemberek ilyenkor alaposan átnézik a berendezést, kitakarítják és fertőtlenítik azokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük