A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon is egyre elterjedtebb a légkondicionálók üzemeltetése. A felhásználók pedig egyre tudatosabbak a klímákkal kapcsolatban: körültekintően, alapos utánajárással választanak készüléket.

A Daikin Hungary Kft. megbízásából készített GfK kutatás szerint a magyarok többsége kifejezetten energiatudatosn vásárol légkondicionálót, vagyis ez azt jelenti, hogy az árnál is fontosabb szempont, hogy a kiválasztott készülék energiahatékony legyen. Egészen pontosan a megkérdezettek majdnem nyolcvan százaléka mondta azt, hogy a vásárlás előtt minden lehetséges információt begyűjt a termékről. 79 százalék tartotta fontosnak, hogy kifejezetten környezetbarát terméket vegyen, 93 százalék pedig fontosnak vagy nagyon fontosnak nevezte az energiahatékonyságot egy megvásárolandó légkondicionáló esetében. Az ár a válaszadók 90 százalékának volt fontos vagy nagyon fontos. Ezután a teljesítmény következett a szempontok között.

Akinek van, az már tudatosan használja

A légkondicionálók rohamos terjedése ellenére még mindig csak a háztartások kevesebb, mint negyedében, egészen pontosan 24 százalékában van valamilyen klíma berendezés. Nagyjából ugyanilyen arányban –  23 százalék – tervezi, hogy a közeljövőben légkondit vesz, 53 százalék pedig egyáltalán nem tervez ilyen beruházást. Akinek már van klímája, az viszont tudatosan használja: 66 százalékuk csak akkor kapcsolja be, ha kint már elviselhetetlenül meleg vagy hideg van. A válaszokból az is kiderült, hogy a legtöbben a kinti 30 Celsius fok fölött döntenek úgy, hogy lehűttetik otthunkat. 28 százalék már ennél alacsonyabb vagy magasabb hőmérséklet esetén is fűt vagy hűt a lékgondival. Elenyésző, mindössze 2 százalék azok aránya, akik az időjárástól függetlenül minden nap vagy majdnem minden nap használják a berendezést.

Már vásárlás előtt is sokan és alaposan tájékozódnak. A klímát használók 31 százaléka szakembertől vagy kifejezetten légkondicionáló specialistától kért segítséget, 20 százalék pedig alaposan végigböngészte az egyes márkák internetes oldalát, ugyanekkora arányban voltak azok, akik specialisták honlapján kerestek információkat. A légkondi vásárlására készülők 51 százaléka mondta azt, hogy olyan specialistától venné meg a berendezést, aki be is üzemelné azt. 42 százalék szaküzletben, 30 százalék pedig valamilyen elektronikai boltban venné meg a klímát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük