+36 70 603 7830,     +36 70 623 5168

Milyen hőszivattyút válasszunk?

Az egyik legkorszerűbb fűtési rendszer, a hőszivattyú akár  50% -al kedvezőbb fogyasztást eredményez, mint egy hagyományos gázkazán. Napelemmel együtt működtetve szinte 0 Ft-ra lehet csökkenteni a rezsi költségeket. Ezzel a fűtési metódussal teljesen kizárható a  gáz szivárgás illetve a szénmonoxid mérgezés veszélye. Nem szennyezi a levegőt és szállóport sem termel. Környezetbarát és gazdaságos. De mégis milyen hőszivattyút válasszunk?

 

Mi alapján válasszunk hőszivattyút?

Többféle típusú hőszivattyút különböztetünk meg egymástól. Számos szempontot figyelembe kell vennie telepítés előtt, ezért minden esetben a végleges választást egy szakemberrel való konzultáció előzze meg.

 

Milyen hőszivattyút válasszunk? Az alábbi szempontok alapján javasoljuk a választást. Lentebb minden szempontról részletesen olvashat. 

 

  1. Típus kiválasztása
  2. Teljesítmény meghatározása
  3. Monoblokk vagy Split
  4. Márka

 

hőszivattyú működése



1. Típus kiválasztása

 

Levegő-Víz hőszivattyú

 

Magyarországon a legkedveltebb és legelterjedtebb verzió a levegő-víz típusú hőszivattyú, mivel kis helyigényű, csendes és gyorsan beszerelhető

Ezen területen belül is választhatunk 2 fajta között, attól függően, hogy a kültéri egység zárt vagy szabad térben helyezkedik el. Előnye, hogy kis helyigényű, gyorsan és egyszerűen telepíthető, hozzá illeszthető a már meglévő fűtési rendszerhez. Hátránya, hogy teljesítménye a külső hőmérséklettől függ.

 

Víz-Víz hőszivattyú

 

A víz-víz hőszivattyú vízben lévő energiát használja fel víz segítségével.Mivel a telepítése viszonylag körülményes és költséges is, így nem tartozik a legnépszerűbb hőszivattyú típusok közé. Habár egy hatalmas érv mellette: víz-víz rendszer mellett szól, hogy ugyanannyi befektetett energiából az összes típusú hőszivattyú közül ez a fajta állítja elő a legtöbb hőenergiát. Előnye, hogy magas hatásfokon működik, a hőnyerés mértéke könnyen tervezhető, nincs szükség alternatív fűtési rendszerre, gazdaságos, passzív hűtés kialakítására is lehetőség van. Hátránya, hogy használatához nagy mennyiségű víz szükséges, telepítése jelentős előkészületeket és nagy munkálatokat igényel, a víz esetleges elapadásakor a rendszer nem működik.

 

Föld-Víz hőszivattyú

 

A föld-víz hőszivattyúk valamivel kevesebb energia mennyiséget nyernek ki, mint a víz-víz hőszivattyúk. A felső talajrétegben tárolt hőt hasznosítják, a fagynak ellenálló, szigetelt csövek segítségével, amiket körülbelül másfél méter mélységben helyezünk el, egymástól nagyjából 30 centiméternyire. Előnye, hogy kevés energiát használ, egész évben kellemes hőmérsékletet biztosít. Hátránya, hogy nem ajánlatos fás környezetbe telepíteni, viszonylag költséges és nagy helyigényű.

 

 

2. Teljesítmény meghatározása

Panasinic Aquarea hőszivattyú

Különböző teljesítménnyel bíró hőszivattyúkkal találkozhat a piacon. Azt, hogy mekkora hőszivattyú lesz megfelelő az Ön otthonába, azt a ház mérete, hőszigetelése, hőtartó képessége határozza meg. Amikor szakemberrel konzultálunk, fontos a megfelelő méretezés, ergo a ház fűtési szükségletének meghatározása. Ehhez egy energetikai vizsgálatra lesz szüksége, amin nem érdemes spórolni.

Itt figyelembe kell venni, hogy mekkora a ház hővesztesége (falak, nyílászárók szigetelése), a használati melegvizet is a hőszivattyúval szeretnénk e előállítani, mekkora lesz az elvárt belső hőmérséklet és utoljára, hogy mi a várható legalacsonyabb külső hőmérséklet.

Ebben a Kistarcsaklíma kollégái tökéletesen fognak tudni segíteni.

 

 

 

3. Monoblokk vagy Split hőszivattyút válasszunk?

 

A levegő-víz hőszivattyúk között két fajtát különböztetünk meg. A monoblokk hőszivattyú egyetlen kültéri egységgel rendelkezik, míg a split hőszivattyú egy beltéri és egy kültéri egységből áll.

 

A monoblokk hőszivattyú kialakítása jóval egyszerűbb és nem kell a lakásban a két egység közötti csöveknek utat keresni, viszont érzékeny az időjárás viszontagságaira. A monoblokkos egységnél a rendszer közvetlenül a vizet melegíti.

 

A monoblokk rendszerű hőszivattyúknál a levegő-víz hőcserélő és a fűtési keringető szivattyú  is a kültéri egységben van elhelyezve, így nem igényel sok helyet. Így a monoblokk hőszivattyú a kültéri egységben termeli meg a fűtéshez szükséges hőenergiát, és a kültéri egység előremenő- és visszatérő fűtési vízcsonkjai közvetlenül az épület fűtésrendszerére csatlakoznak és biztosítják az épület fűtését.

Minden egyes monoblokkos hőszivattyú esetében biztosítani kell az elfagyás elleni védelmet. 

 

A Split hőszivattyúnak jelentősen jobb a hatásfoka, mint a monoblokk hőszivattyúnak a közvetlen hőátadás miatt. Nem kell hozzá fagyálló és nem fenyegeti az elfagyás veszélye sem.

A levegő-víz hőszivattyúk beltéri egysége egy könnyedén elhelyezhető „doboz” ( földön álló vagy falra szerelhető)  amiben a gáz-víz hőcserélő található. Általában használati melegvíz tároló puffer tartállyal (legalábbis, ilyet érdemes venni) valamint két további csonkon hozzá köthető a ház fűtési rendszere.

 

A split hőszivattyúk esetében egyetlen  készülékkel megoldható a fűtés, a használati melegvíz készítés, nyáron pedig a hűtés/klimatizálás és szintén a  használati melegvíz készítés.

 

Személyes véleményünk az, hogy ha hosszú távra tervez, akkor mindenképp a split hőszivattyúkat ajánljuk.

 

 

4. Márka

 

Hőszivattyút jó pár évre választunk. Így választhatjuk az ismeretlen olcsóbb gyártók termékeit, így később dacolva az alkatrészek hiányával és a nem megfelelő szervízháttérrel, vagy választunk egy nevesebb stabil gyártót, aki már bizonyított a piacon és megvan a megfelelő szervízháttere és alkatrész ellátottsága is.

Mi, a Kistarcsaklímánál kizárólag magas minőségű, megbízható termékeket forgalmazunk üzemelünk be. Válassza akár a Midea, Gree, Daikin, Panasonic hősszivattyúkat, hosszú éveken át megbízható fűtési rendszere lesz.

 

 

Amennyiben hőszivattyús fűtés korszerűsítésében gondolkozik, esetleg építkezés előtt áll, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot bizalomma. F-Gáz képesítéssel rendelkező szakembereink azon dolgoznak, hogy a lehető legpontosabb és legjobb tanácsot adják Önnek. Precíz és gyors munkával pedig biztosítjuk cégünknek a lehető legelégedettebb vendégkört.

Tegye gazdaságosabbá otthona fogyasztását, akár 50% -os kedvezménnyel az otthonteremtési támogatás keretein belül!

 

Milyen előnyei vannak a hőszivattyús fűtésnek?

 

  • Könnyen kezelhető és karbantartható önműködő rendszer.
  • Sokkal olcsóbb, mint a gázkazán, akár 50%-ot is megtakaríthatunk a használatával.
  • Akár pár nap alatt is telepíthető.
  • Nem lesz szükség gázkazánra, gázbekötésre, szénmonoxid mérgezés veszélye ZÉRÓ!
  • Olcsóbb a karbantartása és az üzemeltetése is!
  • Egyszerű és könnyen összekapcsolható a hagyományos rendszerekkel.
  • Szélsőséges időjárásban is kiválóan működnek!
  • A hőszivattyús ellátás költsége a legtöbb helyen, néhány éven belül megtérül!
  • Nagyban megnövekedik ingatlana értéke!

 

Ajánlatkérés

Látogass el hozzánk: 2143 Kistarcsa, Szabadság út 30.

Hívj minket telefonon: +36/70-603-7830 vagy +36/70-623-5168

E-mail: [email protected]