+36 70 603 7830,     +36 70 623 5168

Mekkora klíma kell?

Klíma beruházás előtt rengeteg klíma márkával, típussal és teljesítménnyel találkozhat. Mekkora klíma kell egy adott helyiség lehűtésére? Bevalljuk, valóban nem egyszerű eligazodni a töménytelen adat között. A kistarcsaklima.hu weboldalon is minden klíma tulajdonságai között megtalálható, hogy mi mekkora helyiségbe ajánljuk az adott klímaberendezést. Viszont ez az adat nem minden esetben nyújt biztos választ.

Ezeket kell figyelembe vennie klíma vásárlás előtt:

  • helyiség mérete (alapterület és belmagasság)
  • benapozottság mértéke
  • várható árnyékolás
  • ház/lakás szigetelése
  • a külső hőmérséklethez képest csak pár fokot vagy akár 15 fokot szeretne hűteni
  • háztartási elektromos gépek hőkibocsátása
  • nagyobb terekből áll vagy kisebb szobákra oszlik a ház/lakás
  • mennyezet felől érkező hő
  • üveg felületek mérete (ablak, ajtó)
Deluxe

A klíma teljesítményének kiválasztása előtt ezeket az adatokat kell felmérni és figyelembe venni. Fontos, hogy akár ajánlatkéréskor vagy a légkondicionáló kiválasztásakor nem az egész lakás alapterületét kell figyelembe venni. Ha több szoba van egy lakásban, akkor érdemes külön-külön hűteni ezeket a helyiségeket.

Amikor azon gondolkodunk, hogy hogyan válasszunk klímát, ami a legmegfelelőbb lesz a kiválasztott helyiségbe, a funkció (csak hűtő vagy hűtő és fűtő) mellett pontos méretezést kell végeznünk. A kívánt hatáshoz szükséges klímát úgy tudjuk kiválasztani, hogy követjük a következő képleteket:

HŰTÉS: szoba alapterülete négyzetméterben x belmagasság x 40W

Példa: egy 20 négyzetméteres, 3 méter belmagasságú helyiség esetén: 20 x 3 x 40 = 2400 W = 2,4 kW

FŰTÉS: egy átlagos paraméterű házba elegendő 30W-tal számolni légköbméterenként, vagyis: szoba alapterülete x belmagasság x 30 W.

Ez természetesen lehet több és levesebb is a fenti tényezőktől függően. Ez az adat nem feltétlenül állja meg a helyét olyan helyiségekben, ahol hőtermelő berendezések működnek (pl.: szerver szoba, üzlet) vagy nagy, napos ablakfelületek vannak a helyiségben, stb. 

Miért fontos a megfelelő teljesítmény kiválasztása?

Ha a klímát alulméretezi, akkor nem hűti le hatékonyan a teret, az áramot viszont fogyasztja.

Ha a klímát túlméretezi, akkor a fölösleges plusz fogyasztást fog eredményezni.

 

Ahhoz, hogy a megfelelő klíma méretet válassza ki, kérje kollégáink szakmai segítségét akár ajánlatkérő űrlapon vagy telefonon.

+36 70 603 7830, +36 70 623 5168