Hogyan működik?

A különböző hőszivattyú típusok működési elve leginkább a hűtőgépekéhez hasonlít. Legtöbbször egy kültéri és egy beltéri egységből áll, ezek közül utóbbi tartalmazza azt a szivattyút, ami a fűtési és a használati melegvíz rendszer szállításához és energiaellátásához szükséges. Emellett tágulási tartály és vezérlés is van a beltéri egységben, valamint használati melegvíz tárolót is építenek bele levegő-víz szivattyú esetén.

Villamosenergia segítségével a különböző hőszivattyú típusok kompresszora először összesűríti a gáz hűtőközeget, ami gáz halmazállapotú, és az összesűrítéstől felmelegszik. Következő lépésként a gáz melegét leadja a beltéri egységben található kondenzátor – ezt a hőt használjuk melegvíz előállításra és fűtésre. A korábban összesűrített gáz ezután kihűl, lecsapódik és újra folyékony halmazállapotúvá válik. Ez a folyadék egy úgynevezett fojtó vagy expanziós szelep segítségével az elpárologtatóba áramlik, ahol kisebb a nyomás, így a közeg ismét gáz halmazállapotúvá módosul, kitágul és jelentősen lehűl. 

A kültéri egységben lévő elpárologtató átszívja a levegőt, amivel a rendszer előmelegíti a klímagázt. Mindez azért használható a téli hideg időszakban is, mert a külső környezet még a leghűvösebb évszakban is melegebb, mint a klímagáz ebben az állapotában, vagyis így nyerhető ki a levegő energiája. Ahogy melegszik az idő és beköszönt a nyár, a hőszivattyú körfolyamata megfordítható, vagyis fűtés helyett hűtésre használható a rendszer, úgy, hogy a használati melegvíz előállítása is működik.

Energiatakarékos megoldás

A legfontosabb tehát, hogy a különböző hőszivattyú típusok működéséhez a munkaközeg, vagy más néven a hűtőközeg a legfontosabb, aminek a forráspontja alacsony hőmérsékleten van. Ha a kültéri levegőt, vagy a hőhordozó közeget bevezetjük az elpárologtatóba, akkor a másik oldalon lévő munkaközeg a vízből vagy a levegőből elvonja az elpárolgáshoz szükséges hőt, ami így gőzzé válik. Ezalatt a hőforrásként használt víz vagy levegő lehűl.

daikin_altherma_hoszivattyu_kistarcsaklima
Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú
midea_hoszivattyu_kistarcsa
Midea levegő-víz hőszivattyú

A hőszivattyú jelenleg az egyik legenergiatakarékosabb fűtési megoldásnak számít, mert működéséhez felhasználja a környezetben rendelkezésre álló energiát, így az alacsony hőmérsékletű hő magasabb hőmérsékletre szivattyúzható. Hűteni és fűteni egyaránt lehet vele: fűt a gáz-, villany-, olaj- és vegyestüzelésű kazán, és hűt a klímaberendezés helyett, valamint a villanybojler működését is kiváltja, amikor meleg vizet készít. Egészen pontosan a környezetünkben – a levegőben, a vízben, a talajban – tárolt napenergiát hozzáadott plusz villamosenergia felhasználásával fűti az épületeket. Nemcsak gazdaságos és biztonságos, de rendkívül környezetbarát megoldásról van szó, hiszen a hőszivattyú működése nem jár szénmonoxid kibocsátással.

 

Miért döntsünk a hőszivattyú mellett?

 • Mert sokkal olcsóbb az üzemeltetése, mint a gázkazáné. Hőszivattyú használatával a felére is csökkenhetnek a fűtési költségek.
 • Gyorsan és egyszerűen telepíthető, a levegő-víz hőszivattyú akár egy nap alatt elkészül.
 • Nincs szükség gázkazán használatára, gázbekötésre, gázkéményre, a szénmonoxid-mérgezés veszélye nem áll fenn.
 • Jól karbantartható, önműködő rendszerről van szó, ami könnyen kezelhető. A levegő-víz változata jelentős mennyiségű energiát takarít meg, mivel a fűtés- és használati melegvíz előállításához szükséges energia nagy részét a napsugarak melegéből nyeri.
 • A hagyományos fűtési rendszerekkel egyszerűen és gyorsan összekapcsolható.
 • -25 és +45 fok között is működnek a legmodernebb hőszivattyúk.
 • A rendszer ellátásának költsége általában egy év alatt megtérül.

 Hasznos tudnivalók hőszivattyúkról

Az új építésű lakások, családi házak fűtés tervezésénél a hőszivattyúk egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Egy ilyen hőszivattyú képes az épület, hűtés, fűtés és használati meleg víz ellátását biztosítani. A levegő-víz hőszivattyúk a külső hőmérséklet csökkenésével egyre kisebb teljesítménnyel dolgoznak így a fűtési rendszer tervezésénél elsődleges szempont, hogy a hőszivattyú egész télen jó hatásfokkal és üzembiztosan működjön. Sok hőszivattyút gyártó cég elektromos fűtőbetéttel egészíti ki, a beltéri egységet, ami erőteljesen lerontja az energiahatékonysági mutatókat. 

Érdemes olyan berendezést választani, amely a kiegészítő elektromos fűtőpatron bekapcsolása nélkül is képes hőszivattyú üzemmódban fűteni a leghidegebb téli időszakban is. Nem elhanyagolandó hogy a teljesítményt úgy határozzák meg, hogy a használati meleg víz termeléshez is elegendő legyen! Néhány hőszivattyú akár 60 °C-os fűtővizet is előállít, de az energiahatékonysági mutatók általában a 30-40 °C-os fűtővíz esetén a legjobbak ezért alacsony hőmérsékletű hőleadók szükségesek, mint pl. padlófűtés, felületfűtések, fan-coilok, vagy esetleg a növelt felületű radiátor. Hidraulikus váltó vagy puffer tartály beépítése is szükséges a rendszerbe, hogy az eltérő tömegáramok ne okozzanak gondot. Javasolni szoktuk a helyiségenként szabályzás lehetőségét, hogy minden helyiségbe kerüljön termosztát és azzal az osztó-gyűjtőkön a motoros szelepek tudják a fűtést az igényeknek megfelelően szabályozni. Ezzel kicsit költségesebb a kiépítés viszont még gazdaságosabb üzemeltetés érhető el. A hőszivattyú kültéri egységek telepítésénél gondoskodni kell arról, hogy a leolvasztásnál a kondenzvíz akadálymentesen tudjon távozni 0 C alatt is, amikor is a víz megfagy!

 

HŐSZIVATTYÚ TÍPUSOK

Levegő-víz hőszivattyú

A hőszivattyú legelterjedtebb és legkedvezőbb árú változata. Ennek a típusnak az a legnagyobb előnye, hogy olyan energiaforrást használ, ami mindenhol megtalálható: a levegőt. Működési elve, hogy a ventillációs rendszer beszívja a levegőt, majd villamosenergia felhasználásával, egy hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. A levegőből kinyert energia segítségével pedig vizet melegít a rendszer.

Előnyei:

 • kis helyigényű
 • gyorsan és egyszerűen telepíthető
 • hozzáilleszthető a már meglévő fűtési rendszerhez
 • nem zajos

Hátránya:

 • teljesítménye a külső hőmérséklettől függ
 • alternatív fűtési rendszert igényelhet

A levegő-víz hőszivattyúkon belül további két változat létezik, attól függően, hogy a kültéri egységet a szabadban vagy zárt térben helyezzük el.

Gree_versati_hoszivattyu_GRS-CQ14PdNaB-K_kistarcsaklima

Víz-víz hőszivattyú

A víz-víz hőszivattyú – ahogy a neve is mutatja – a vízben lévő energiát használja fel víz segítségével, valamint a víz a hőközvetítő közeg a fűtendő oldalon is. Habár telepítése nagyon körülményes és költséges is, a víz-víz rendszer mellett szól, hogy ugyanannyi befektetett energiából az összes típusú hőszivattyú közül ez a fajta állítja elő a legtöbb hőenergiát. Ez annak köszönhető, hogy a talajvíz hőmérséklete viszonylag magas és állandó egész évben. A kutas és a nyíltvizes megoldások egyaránt ide tartoznak. Előbbinél a hőszivattyú telepítéséhez egy nyerő és egy nyelő kútra van szükség, melyek között legalább 15 méternyi távolságnak kell lennie. A nyílt vízbe süllyesztett kollektor akkor ideális, ha az épület valamilyen természetes víz, folyó vagy tó közelében áll, ám ekkor is legalább 2 méteres vízszint kell a működtetéshez. A csövekben fagyálló folyadék kering, és fontos, hogy egy-egy csőregiszter ne legyen hosszabb 100 méternél. A vízkollektoros rendszer is könnyen telepíthető, hatásfoka egyenletes, nincs szükség víz szűrésére.

Előnyei:

 • magas hatásfokon működik
 • a hőnyerés mértéke könnyen tervezhető
 • nincs szükség alternatív fűtési rendszerre
 • gazdaságos
 • passzív hűtés kialakítására is lehetőség van

Hátrányai:

 • használatához nagy mennyiségű víz szükséges
 • telepítése jelentős előkészületeket és nagy munkálatokat igényel
 • a víz esetleges elapadásakor a rendszer nem működik

Fontos, hogy víz-víz hőszivattyút csak ott lehet kiépíteni, ahol bőséges és jó minőségű tiszta víz áll rendelkezésre. Leválasztó hőcserélő vagy speciális gyári hőcserélő alkalmazandó. Vasas vízzel nem szabad működtetni a rendszert.

hőszivattyú működése

Föld-víz hőszivattyú

A víz-víz hőszivattyúk mögött a második helyen állnak – a kinyerhető energia mennyiségét tekintve. A felső talajrétegben tárolt hőt hasznosítják, a fagynak ellenálló, szigetelt csövek segítségével, amiket körülbelül másfél méter mélységben helyezünk el, egymástól nagyjából 30 centiméternyire. A talajkollektorban víz és propiléngikol keveréke kering, és a talaj felszínéhez közelebbi rétegből szállítja a hőt.

Előnye:

 • passzív hűtés ellátására is alkalams
 • kevés energiát használ, egész évben kellemes hőmérsékletet biztosít
 • nagyjából állandó hőhasznosítás

Hátránya:

 • magas költség
 • helyigényes megoldás
 • a terület árnyékoltsága esetén csökken a hatékonyság
 • tönkreteheti a fák gyökereit