+36 70 603 7830,     +36 70 623 5168

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú a külső környezet energiáját hasznosítja. Képes hőenergiát felvenni a talajból (geotermikus hőszivattyú) vagy a levegőből (levegő-víz hőszivattyú). A hűtőközeg segítségével a kívánt hőmérsékletre fűti vagy hűti a rendszerben keringő vizet, amit a hőleadókon keresztül fűtésre vagy hűtésre tud használni, vagy melegvizet készíteni.

Hőszivattyú napjaink egyik leggazdaságosabb megoldása fűtésre, hűtésre és használati melegvíz előállításához. 

A különböző hőszivattyú típusok működési elve leginkább a hűtőgépekéhez hasonlít. Legtöbbször egy kültéri és egy beltéri egységből áll, ezek közül utóbbi tartalmazza azt a szivattyút, ami a fűtési és a használati melegvíz rendszer szállításához és energiaellátásához szükséges.

 

1.

Villamosenergia segítségével a különböző hőszivattyú típusok kompresszora először összesűríti a gáz hűtőközeget és az összesűrítéstől felmelegszik.

2.

Következő lépésként a gáz melegét leadja a beltéri egységben található kondenzátor -ezt a hőt használjuk melegvíz előállításra és fűtésre.

3.

A korábban összesűtített gáz ezután kihűl, lecsapódik és újra folyékony halmazállapotúvá válik. Ez a folyadék az elpárologtatóba áramlik, ahol kisebb a nyomás, így a közeg ismét gáz hatlmazállapotúvá módosul, kitágul és jelentősen lehűl.

4.

A kültéri egységben lévő elpárologtató átszívja a levegőt, amivel a rendszer előmelegíti a klímagázt.

1.

Villamosenergia segítségével a különböző hőszivattyú típusok kompresszora először összesűríti a gáz hűtőközeget és az összesűrítéstől felmelegszik.

2.

Következő lépésként a gáz melegét leadja a beltéri egységben található kondenzátor -ezt a hőt használjuk melegvíz előállításra és fűtésre.

3.

A korábban összesűtített gáz ezután kihűl, lecsapódik és újra folyékony halmazállapotúvá válik. Ez a folyadék az elpárologtatóba áramlik, ahol kisebb a nyomás, így a közeg ismét gáz hatlmazállapotúvá módosul, kitágul és jelentősen lehűl.

4.

A kültéri egységben lévő elpárologtató átszívja a levegőt, amivel a rendszer előmelegíti a klímagázt.

Mindez azért használható a téli hideg időszakban is, mert a külső környezet még a leghűvösebb évszakban is melegebb, mint a klímagáz ebben az állapotában, vagyis így nyerhető ki a levegő energiája. Ahogy melegszik az idő és beköszönt a nyár, a hőszivattyú körfolyamata megfordítható, vagyis fűtés helyett hűtésre használható a rendszer, úgy, hogy a használati melegvíz előállítása is működik.

A hőszivattyúk típusai

Levegő-víz hőszivattyú

A hőszivattyú legelterjedtebb és legkedvezőbb árú változata. Ennek a típusnak az a legnagyobb előnye, hogy olyan energiaforrást használ, ami mindenhol megtalálható: a levegőt. Működési elve, hogy a ventillációs rendszer beszívja a levegőt, majd villamosenergia felhasználásával, egy hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. A levegőből kinyert energia segítségével pedig vizet melegít a rendszer.

Fontos, hogy víz-víz hőszivattyút csak ott lehet kiépíteni, ahol bőséges és jó minőségű tiszta víz áll rendelkezésre. Leválasztó hőcserélő vagy speciális gyári hőcserélő alkalmazandó. Vasas vízzel nem szabad működtetni a rendszert.

 • kis helyigényű
 • gyorsan és egyszerűen telepíthető
 • hozzáilleszthető a már meglévő fűtési rendszerhez
 • nem zajos
 • teljesítménye a külső hőmérséklettől függ
 • alternatív fűtési rendszert igényelhet

Levegő-levegő hőszivattyú

A levegő-levegő hőszivattyú a kültéri levegőből nyeri a hőenergiát, amellyel a belső teret fűti. A külső levegő beszívása ventillátorokkal történik, a kültéri levegőből elvont hőt pedig a beltéri egységen keresztül adja le, levegő formájában. Ilyen hőszivattyúk tipikusan azok a klímaberendezések, melyek hűteni és fűteni is tudnak. Előnye, hogy gyorsan, egyszerűen és olcsón telepíthető, beépítése minimális bontással jár. Hátránya ugyanakkor, hogy a külső hőmérséklet függvényében változhat a klímaberendezés hatékonysága, illetve a kültéri egységhez tartozó ventillátorok nemkívánatos zajt kelthetnek. 

 • magas hatásfokon működik
 • a hőnyerés mértéke könnyen tervezhető
 • nincs szükség alternatív fűtési rendszerre
 • gazdaságos
 • passzív hűtés kialakítására is lehetőség van
 • használatához nagy mennyiségű víz szükséges
 • telepítése jelentős előkészületeket és nagy munkálatokat igényel
 • a víz esetleges elapadásakor a rendszer nem működik

Föld-víz hőszivattyú

A víz-víz hőszivattyúk mögött a második helyen állnak – a kinyerhető energia mennyiségét tekintve. A felső talajrétegben tárolt hőt hasznosítják, a fagynak ellenálló, szigetelt csövek segítségével, amiket körülbelül másfél méter mélységben helyezünk el, egymástól nagyjából 30 centiméternyire. A talajkollektorban víz és propiléngikol keveréke kering, és a talaj felszínéhez közelebbi rétegből szállítja a hőt.

 • passzív hűtés ellátására is alkalams
 • kevés energiát használ, egész évben kellemes hőmérsékletet biztosít
 • nagyjából állandó hőhasznosítás
 • magas költség
 • helyigényes megoldás
 • a terület árnyékoltsága esetén csökken a hatékonyság
 • tönkreteheti a fák gyökereit

Amit mindenképpen tudnod kell a hőszivattyúkról

Energiatakarékos, környezetkímélő és komplex megoldás

A hőszivattyúk komplex megoldást jelentenek, hiszen képesek az épület, hűtési és fűtési igénye mellett a meleg víz ellátást is biztosítani. Energiahatékonyságuk és komplexitásuk miatt is az új építésű vagy teljes felújítást alá eső lakások, családi házak fűtés tervezésénél a hőszivattyúk növekvő hangsúlyt kapnak. A hőszivattyús fűtés jelenleg az elérhető legenergiatakarékosabb fűtési megoldásnak számít. Az energiatakarékosság oka, hogy a működéséhez felhasználja a környezetben már rendelkezésre álló hőenergiát. A hőszivattyú típusától függően a környezetünkben (levegőben, vízben vagy a talajban) már tárolt nap/hőenergiát hozzáadott villamosenergia felhasználásával kinyeri a környezetből és az épületek számára hasznosítható hőmérsékletű fűtési energiává alakítja. A hőszivattyúk előnye hogy több funkciót látnak el egyszerre energiatakarékosan. Hűteni és fűteni egyaránt lehet velük: fűt a gáz-, villany-, olaj-, vegyestüzelésű kazán, és hűt a klímaberendezés helyett, valamint a villanybojler működését is kiváltja, amikor meleg vizet készít, ráadásul mindezt kedvezőbb hatásfokkal és alacsonyabb közvetlen környezetkárosítással teszi, mint az előzőekben felsorolt eszközök bármelyike. Az energiahatékony működés mellett a hőszivattyú biztonságos és környezetkímélő is, hiszen a működése nem jár füst (por, korom), szénmonoxid illetve széndioxid kibocsátással sem, ezáltal nem szennyezi a ház közvetlen környezetét, nem veszélyezteti a házban lakókat valamint működéséhez nem szükséges kéményt építeni, üzemeltetni sem.

Fontos szempontok a választásnál, telepítésnél

Az energiahatékonyságot szem előtt tartva, a legáltalánosabban használt levegő-víz hőszivattyúk telepítése esetén kiemelt fontosságú, hogy a fűtési és meleg víz ellátási rendszer tervezésénél, újragondolásánál úgy kerüljön kialakításra a rendszer, hogy a hőszivattyú egész télen jó hatásfokkal és üzembiztosan működjön, ugyanis sok hőszivattyút gyártó cég elektromos fűtőbetéttel egészíti ki, a beltéri egységet, ami erőteljesen lerontja az energiahatékonysági mutatókat. Elérendő a maximális energiahatékonyságot, érdemes olyan berendezést választani, amely a kiegészítő elektromos fűtőpatron bekapcsolása nélkül is képes hőszivattyú üzemmódban fűteni és megfelelő mennyiségű meleg vizet adni akár a leghidegebb téli időszakban is. Fontos szempont a komplex rendszerek tervezése során, hogy a hőszivattyús fűtési rendszerek energiahatékonysági megfontolásból alacsonyabb hőmérsékletet állítanak elő, így ehhez méretezett fűtési felületek (pl. padlófűtés, falfűtés, felületfűtések, fan-coilok, növelt méretű radiátorok) valamint ezt kiszolgáló hidraulikai megoldások szükségesek (hidraulikus váltó, puffer tartályok). A további energiahatékonyságot nagyban szolgálja a helyiségenkénti szabályozás lehetősége, ilyenkor akár helyiségenként is be lehet építeni termosztátot, melyet a komplex fűtési rendszer (motoros szelepeken keresztül) szabályoz így pontosan lekövetve az adott helyiségben igényelt hőmérsékleti viszonyokat.

Miért döntsünk a hőszivattyú mellett?

Olcsó

Mert sokkal olcsóbb az üzemeltetése, mint a gázkazáné. Hőszivattyú használatával a felére is csökkenhetnek a fűtési költségek.

Jól karbantartható

Jól karbantartható, önműködő rendszerről van szó, ami könnyen kezelhető. A levegő-víz változat jelentős mennyiségű energiát takarít meg.

Gyorsan telepíthető

Nagyon gyorsan és egyszerűen telepíthető, ugyanis a levegő-víz hőszivattyú akár egy  nap alatt elkészül.

Könnyen összekapcsolható

A hagyományos fűtési rendszerekkel könnyen és gyorsan összekapcsolható, nem szükséges hozzá bonyolult vagy költséges eljárás.

Szükségtelen gázbekötés

Nincs szükség gázkazán használatára, gázbekötésre, gázkéményre, a szénmonoxid-mérgezés veszélye nem áll fenn.

Időjárás álló

A szélsőséges időjárásnak is ellenállnak, ugyanis -25 és +45 fok között is működnek a legmodernebb hőszivattyúk.