hővisszanyerő, rekuperátor samsumg A hővisszanyerő szellőztető

Ahhoz, hogy igazán fel tudjuk frissíteni otthonunk vagy munkahelyünk levegőjét, hosszú és alapos szellőztetésre van szükség. Igen ám, de senki sem engedi be szívesen télen a hideget, nyáron a meleget. Ráadásul a nyitott ablakokon keresztül a por és a pollenek is beömlenek a lakásba, házba, üzlethelyiségbe. Emiatt legtöbben általában a napi néhányszori szellőztetés mellett maradnak, jellemzően a reggeli és a kora esti órákban. Pedig létezik már kényelmes és energiatakarékos megoldás a
problémára, ez pedig a hővisszanyerő szellőztetés.

Levegő újrahasznosítva

A hővisszanyerős szellőztetés lényegében újrahasznosítja lakás vagy ház belső levegőjének hőtartalmát és páratartalmát is. Mindez azért hasznos, mert így kevesebb energiára lesz szükség az épület fűtéséhez, hűtéséhez, aminek köszönhetően a költségek is alacsonyabbak lesznek. A rendszer kiváló minőségű levegőt biztosít, mert folyamatosan szűri a visszaáramoltatott levegőt, így sem por, sem pollen nem kerülhet a légtérbe. Ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy a hővisszanyerős szellőztetés gazdaságos és hasznos is.

Hogyan működik?

A hővisszanyerő szellőztető rendszer központi elemét egy levegő-levegő hőcserélő, vagyis az úgynevezett rekuperátor alkotja. Ez a rekuperátor úgy nyeri vissza a levegő hőtartalmát, hogy nem engedi a keveredést. Legalább két ventillátor is szükséges a rendszer működéséhez, az egyik az elszívó, a másik befúvó ventillátor (attól függően, hogy hány helyiséget érint a rendszer, sokszorozódhat a ventillátorok száma). A ventillátorok közül az egyik mindig kiszívja és kivezeti a szabadba az elhasznált levegőt, a másik pedig friss levegővel árasztja el a helyiségeket. A rekuperátoron úgy áramlik át az épület szellőző levegője, hogy megfeleljen a személyenkénti frisslevegő szükségletnek.

Az általános szabályok azt mondják hogy egy embernek, egy órában 30 köbméter friss levegőre van szüksége. Ezt pedig a szellőző berendezésnek – nromál üzemmódban – elő kell állítania. A hővisszanyerős szellőztető óránként 150-300 köbméternyi levegő kicserélésére képes, tehát látható, hogy bőséges mennyiségű friss levegőt állít elő. De léteznek még ennél is nagyobb teljesítményű, 350 köbméter/óra átforgatására alkalmas rendszerek is. Meg kell még említenünk az elszívásos és a befújásos helyiségeket is, ezek szintén fontos elemei a rendszernek. Előbbihez tartoznak azok, ahol gyorsabban romlik a levegő minősége és a párásodás esélye is nagyobb, például a fürdőszoba és a konyha. A befújásos helyiségeket árasztja el friss levegővel a szellőztetőrendszer, ezek a nappali, a gyerekszoba, hálószoba, vendégszoba, melyekből fali vagy ajtóba épített szellőzőrácsok segítségével vezetjük át a friss levegőt a többi helyiségbe.

hővisszanyerős szellőztetés

A rekuperátorok fajtái

Többféle hőcserélő létezik, attól függően, hogy milyen az elhasznált és a friss levegő áramlási útja.

 • keresztáramú: olcsó, alacsony hatásfokú, egyszerű berendezés
 • kereszt ellenáramú: gyakran alkalmazott, jó hatásfokú típus
 • ellenáramú hőcserélő: magas hatásfokú, viszonylag drága típus
 • forgódobos hővisszanyerő: magas hatásfokú, ugyancsak drága típus

 

A hővisszanyerő szellőztető berendezések fajtái

 • falra szerelhető vagy oldalfali
 • mennyezeti
 • mennyezeti normál kivitelű
 • forgódobos
 • kis teljesítményű, falba építhető kompakt kivitel

Mi szól a  hővisszanyerő szellőztetetés mellett?

A középületeknél 2015 óta már csak olyan új építésű ingatlan építhető, aminek az energetikai rendszere megközelíti a passzívház építésére vonatkozó követelményeket. 2018. január elsejétől pedig minden lakóingatlanra is vonatkozni fog ez a szabály.

Emellett a legfontosabb, hogy gazdaságos és környezetbarát. A hővisszanyerős szellőztetéssel nem kerül meleg levegő az utcára, és nem is áramlik a beltérbe télen a túl hideg levegő. Így pedig energiát és jó minőségű levegőt nyerünk egyszerre, míg a hagyományos módszereket választva mindenképp le kell mondanunk valamiről, vagy az energiáról vagy a jó minőségű levegőről.

Ugyancsak fontos szempont, hogy a hővisszanyerős szellőztetés alkalmazásával olcsóbb fűtési rendszer üzemeltetése is elegendő lesz.

Mik a hővisszanyerő szellőztetés előnyei?

 • Egyszerűen kezelhető rendszer, melynek működése megbízható.
 • Alacsony zajszint, energiatakarékosság, hosszú élettartam jellemzi.
 • Könnyű a karbantartása, jól szabályozható, védelmi és kényelmi funkciói vannak.
 • Megfelelő légszállítás és tiszta levegő.
 • Életmódhoz szabható a rendszer, ami különböző fokozatokon működtethető.
 • A helyiségek funkciója és száma alapján megtervezhető, hogy milyen kapacitású hővisszanyerős szellőztető rendszerre van szükség.

Fontos a megfelelő hatásfok

Ahhoz, hogy a szükséges mértékben felmelegedjen a befújt levegő, ideális hatásfokkal működő rendszerre van szükség. A rekuperátor hatásfoka a rendszer kialakítási módjától, valamint az alkalmazott anyagok minőségétől függ, de fontos a hőátadó felületek nagysága is ebből a szempontból. A hővisszanyerős szellőztető hatásfokától ne várjunk száz százalékot, ehhez ugyanis az kellene, hogy maximálisan hőveszteség nélkül menjen végbe a hőcsere, ez pedig kivitelezhetetlen. A legjobb rekuperátorok is “csak” 90 százalék feletti hatásfokkal is működnek.

Az egyes helyiségekhez tartozó irányadó minimum-térfogatáram érték:

gyerekszoba két gyerek esetén 50 köbméter/óra

gyerekszoba egy gyerek esetén 25 köbméter/óra

lakószoba 60 köbméter/óra

hálószoba 50 köbméter/óra

konyha 60 köbméter/óra

fürdőszoba 40 köbméter/óra

WC 30 köbméter/óra

A hővisszanyerő szellőztető berendezések fajtái

 • mennyezeti kivitel
 • mennyezeti normál kivitelű rekuperátor
 • falra szerelhető vagy oldalfali kivitel (függőleges vagy vízszintes csőcsatlakozással)
 • forgódobos
 • kis teljesítményű (egy, maximum két helyiség szellőzetésére alkalmas), falba építhető, kompakt gép