+36 70 603 7830,     +36 70 623 5168

A párátlanító

Miért fontos az optimális páratartalom?

Az emberi szervezet számára a levegő ideális páratartalma 40-60 %. Ennél magasabb szint fulladáshoz vezethet, tüdőembóliát idézhet elő. Ebben az esetben párátlanító vagy páramentesítő készülékek használata ajánlott. Az alacsonyabb páratartalom az embereknél köhögési kényszerhez, torok kaparáshoz vezethet, szárítja a légutak nyálkahártyáit, nyugtalan alvást okoz. Általában a magas páratartalom kellemetlen szagot idéz elő, nem mellesleg a falak is penészedni kezdhetnek. Ezért is fontos dolog a párátlanítás, páramentesítés.

Melyik párátlanítót érdemes választani?

Sinclair CFO16 párátlanítóSinclair CFO-40P PárátlanítóMi nagyobb helységekbe ajánljuk, ahol szinte állandóan működnie kell a páramentesítő készüléknek, így naponta akár 40 l/nap nedvességet is képes összegyűjteni a páramentesítő berendezés. Párátlanító víztartálya 6,5 liter. Gyors párátlanítással ruhája, bútorai nem lesznek dohosak, büdösek megszűnik a penész. Használhatók, nappalikban, hálószobákban, fürdőszobákban, pincékben, ugyanakkor megfelelően működnek könyvtárakban, múzeumokban és levéltárakban is. A párátlanítók burkolata műanyag. Felszereltségét tekintve rendelkezik úszókapcsolóval felszerelt kondenzvíz tartállyal és egy beépített higrosztáttal a belső páratartalom szabályozása érdekében.

Sinclair CFO-16P digitális párátlanító: A készülék 16 l/nap teljesítményre képes 35 C fok hőmérséklet és 85%-os páratartalom mellett. Valóságban normál körülményeket figyelembe véve 10-16 l/nap vizet tud összegyűjteni a 2,5 literes tartályába. Digitális kijelzőjének köszönhetően 35 és 85% páratartalom között állítható be a Sinclair páramentesítő működése. A Sinclair párátlanító áramkimaradás után azonnal újraindul. Amennyiben, ha a tartály megtelik vízzel a készülék automatikusan leáll, hogy ne follyon ki a víz a padlóra, így nyugodtan ott lehet hagyni akár parkettás szobákban is.

Midea paratlanito

Midea MDDG-20DEN3 digitális párátlanító: A készülék 20 l/nap teljesítményre képes 35 C fok hőmérséklet és 85%-os páratartalom mellett. Amennyiben a párás helységben a hőmérséglet kevesebb, így a párátlanító is kevesebb nedvességet képes kinyerni a szobából. Digitális kijelzőjének köszönhetően pontosan meg tudjuk határozni, hogy milyen páratartalmat szeretnénk a szobában tartani. 3,1 l-es tartályának köszönhetően kb. egy nap 2 alkalommal kell üríteni a párásabb helységekben elhelyezett készülékek tartályát. A párátlanító áramkimaradás után azonnal újraindul.

Gree párátlanító Daisy

Gree GDN20AV-K4EBA1A párátlanítóGree szobai párátlanító készüléket kb. 25 m2-es alapterülethez javasoljuk. Környezetbarát R134a hűtőközeggel feltöltött.  20 l/nap párátlanítással. Teljesítményfelvétel: 380 W. Üzemi áram: 1,9 A. Légszállítás: 150 m3/óra. A kis méretű formatervezett egység cseppvíztartállyal, és cseppvízkivezetéssel is rendelkezik. A páratartalmat 35 és 80% között tudja szabályozni. Digitális kijelzővel és távirányítóval rendelkezik A kijelző mutatja az aktuális páratartalmat és beállítható a kívánt páratartalom.

A párátlanító, páramentesítő berendezés részletei

paratlanito_mukodeseA páramentesítő, párátlanító eszközök működése a hűtve szárítás szerint történik, a készülék hűtőkörén lecsapódik a levegőben található nedvességtartalom.Valójában úgy működik, akár egy hűtőszekrény. A helyiség levegőjét keresztülszívja egy ventilátor az eszköz hűtőkörén. Víz formájában kicsapódik a pára a levegőből, amelyet a hűtőkörön át szívott át a berendezés, amely egy olyan vízgyűjtő tartályba kerül, amely túlfolyás érzékelővel van ellátva. A túlfolyás érzékelő az egyik legfontosabb alkatrész, ugyanis megakadályozza, hogy a helyiségben vagy a gép belső részén a cseppvíz szétfolyását.

A párátlanító, páramentesítő berendezés működése

A párátlanító, páramentesítő berendezésben található kompresszoros (1) hűtőkör hideg elpárologtatóján (2) az átáramoltatott nedves levegőből (3) kicsapódik a páratartalom (4). A levegő, amely már nem tartalmaz nedvességet és le is hűlt (5) egy ventilátor által (6). A meleg kondenzátoron átáramoltatjuk (7), így majdnem hogy az eredeti hőmérsékletre visszamelegítjük. A nedvességtartalmat ezáltal el tudtuk távolítani a levegőből úgy, hogy változtattunk volna a kifújt száraz levegő (8) hőmérsékletén. A vízmennyiséget, amely kicsapódott műanyag csövön is el lehet vezetni, vagy összegyűjthetjük a kondenzátor alatti tartályba (9). Megszűri a szívó rácsok alatt található szűrő (10) a keringtetett levegőt. 

A párátlanító, páramentesítő berendezés nagyon kellemes életkörnyezetet tud biztosítani, ugyanos a felesleges nedvességtartalmat el tudja vonni a levegőből. Ahogyan fentebb már szó volt róla, a hűtve szárítás a párátlanító, páramentesítő berendezés működési elve. A levegő páratartalma kicsapódik kondenzvíz formájában, ugyanis az eszköz egy megadott hőmérséklet alá tudja hűteni a levegőt (telítettségi hőmérséklet). Nem jár hőmérséklet csökkenéssel a folyamat, ugyanis vissza is melegítikészülék az általa lehűtött levegőt. Hasonlóan működik, mint a klímaberendezések. A helyiség nedvességtartalma lecsapódik egy hideg hőcserélő felületen, ez pedig egy tartályba folyik csepptálcáján keresztül. Felhozhatjuk esetleg példaként azt is, amikor zuhanyzáskor a helyiség páratartalma összegyűlik az ablakon vagy a tükrön. Az ilyen eseteket a párátlanító, páramentesítő eszköz alkalmazásával elkerülhetjük. Bármilyen vizesblokkba ki lehet vezetni a tartályba összegyűlő vizet. A berendezés tartálya el van látva védelemmel a túlcsordulás ellen, ezért leállítja magát, ha megtelik vízzel a tartály. Felvillan egy LED, amely figyelmezteti a használót arra, hogy szükséges kiüríteni a párátlanító, páramentesítő eszköz tartályát!  A párátlanító, páramentesítő berendezés teljesítménye változhat körülményektől függően.

A párátlanító, páramentesítő berendezés alkalmazása

A penészképződés főleg akkor szokott elkezdődni, ha a hideg falfelületen a nedvesség kicsapódik. Sok olyan ház fordulhat elő, hol nincs megfelelő mértékű fűtés, ezért a falak hidegek, a penész pedig a páralecsapódás miatt meg is jelenhet. Így tehát a mosókonyhában, fürdőszobában kiemelkedően ajánlott, azonban ha a mosás után történő teregetés a szobában történik, akkor oda is érdemes telepíteni egy berendezést. Az optimális páratartalom 50-60% közé tehető, amennyiben ennél nagyobb mértékű a páratartalom, akkor ajánlott a páramentesítő berendezés alkalmazása.

A magas páratartalom nagyjából a háztartások 30-40%-ában okoz gondot, ez pedig az egészségi állapot és a közérzet szempontjából is ártalmas lehet. Fulladást és légzési problémákat okozhat például az asztmás embereknél, valamint asztmatikus tüneteket okozhat az egészséges emberek esetében is. A szakemberek megfigyelték, hogy betegségtől való félelmet, levertséget, szorongást, frusztrációt, valamint reakcióidő csökkenést is okozhat a túlzott páratartalom. Amennyiben ezt a jelenséget még párosítjuk a szellőzetlenséggel is, akkor a falak penészedni fognak, az ablakok nedvesedni, a tapéta pedig leválni. Az ilyen esetekben mindenképpen ajánlott a párátlanító, páramentesítő berendezés alkalmazása. Amennyiben egy adott helyiségben beázás történt, abban az esetben is alkalmazható az eszköz, ugyanis a felesleges nedvesség így minél hamarabb tud távozni. 

Leggyakoribb felhasználási területei:

  • garázsok
  • beköltözés előtti gyors falszárítás egy építkezés után
  • ruhaszárítók
  • pincék
  • magas páratartalommal rendelkező lakóhelyiségek
  • téli kertek
  • alagsori helyiségek
  • könyvtárak
  • mosókonyhák
 

A párátlanítás fontossága

A penész akár már három nap alatt is megjelenhet a nagyobb páratartalmú helyiségek esetében, hiszen a penész kialakulásához a körülmények megfelelővé válnak a magas páratartalom által. Természetesen a párátlanító berendezés használata nem csupán a penész megelőzéséhez szükséges, a gomba és más kórokozók elszaporodását is meggátolja, valamint mivel az ember szervezetére sincs jó hatással a magas páratartalom, erre is megoldást nyújt a párátlanító. Amennyiben szeretnénk az egészségünket és az otthonunkat is megvédeni a kórokozóktól és a penésztől, egy megfelelő készülékkel mindenképpen kezdjük el a párátlanítás folyamatát. A helyiségekben tulajdonképpen egy belső nedvesedési probléma a páratartalom növekedése. Ez leginkább a téli évszakban szokott jelentkezni, amennyiben nem beázásról vagy meghibásodásról van szó. A tavaszi és őszi évszakban a belső és a külső hőmérséklet, valamint a páratartalom is kiegyenlített szokott lenni, így a párátlanító használatára nincs szükség. A hőmérsékleti kontraszt viszont jelentőssé válik a téli évszakban.

A párátlanító, páramentesítő készülék és a penészfoltok

A penészt leginkább a felesleges nedvesség okozza, amelyet a levegőből a párátlanító, páramentesítő berendezés eltűntet. A penészfoltok a párátlanító, páramentesítő használata után eltűnnek a lakóhelyiségből. Mivel a vizes fal az alapvető szükséglete a penészgombának, így a készülék használatával a falakat és a levegőt a megfelelő módon kiszárítjuk, így a penész teljesen életképtelenné válik, hiszen megszűnik a táptalaja. A száradás tulajdonképpen 50%-os páratartalomnál is sikeres már, ez az érték pedig az ember számára még megfelelő. Párátlanítás után, nagyjából egy-két hét elteltével kezdenek a penészfoltok eltűnni, a pár hét eltelte után pedig a penészgomba már egyszerűen le is söpörhető a falról. A párátlanítás sokkal hatékonyabb módszer, mint a falakat mindig újrafesteni vagy penész gátló vegyszerekre nagyon sok pénzt költeni. A dohosság szaga is elmúlik természetesen, ha a penészfoltok már megszűntek.

Megoldás

Amennyiben már a probléma megtörtént és penészes lett a fal, azzal a dohos szag mindig velejáró probléma. Mivel a párátlanító, páramentesítő berendezés megszünteti a penészt, így a dohos szag is eltűnik kis idő múlva. Egy lakóhelyiség falaira nem csupán a téli hőmérsékletkülönbség okozta nedvesség lehet veszélyes, ha ruhákat szárítunk, azokból a nedvesség ugyanúgy kicsapódik a levegőbe, a lakóhelyiség páratartalma pedig egyértelműen megemelkedik, ez pedig a penész kialakulását nagyban elősegítheti. Ha olyan helyiségben szárítjuk a ruhát, ahol páramentesítő berendezés találjuk, akkor a penészgombától egyáltalán nem kell tartani, a ruhák száradásának ideje pedig a negyedére vagy a felére is lecsökkenhet.