Miért fontos az optimális páratartalom?

Mert az emberi szervezet számára a levegő ideális páratartalma 40-60 %. Ennél magasabb szint fulladáshoz, tüdőembóliát idézhet elő, amikor is Nord, Sinclair párátlanító vagy Midea páramentesítő készülék használata ajánlott. Az alacsonyabb páratartalom az embereknél köhögési kényszerhez, torok kaparáshoz vezethet, szárítja a légutak nyálkahártyáit, nyugtalan alvást okoz. Általában a magas páratartalom büdös lakhelyet idéz elő, ahol a falak is penészedni kezdenek. Ezért is fontos dolog a párátlanítás, páramentesítés.

Melyik párátlanítót érdemes választani?

Sinclair CFO-45E PárátlanítóMi nagyobb helységekbe ajánljuk, ahol szinte állandóan működnie kell a páramentesítő készüléknek, így naponta akár 45 l/nap nedvességet is képes párátlanítani a páramentesítő berendezés. Párátlanító víztartálya 4 liter. Gyors párátlanítással ruhája, bútorai nem lesznek dohosak, büdösek. Megszűnik a penész a párátlanító segítségével. Használhatók, nappalikban, hálószobákban, fürdőszobákban, pincékben, ugyanakkor megfelelően működnek könyvtárakban, múzeumokban és levéltárakban is. A párátlanítók burkolata műanyag. Felszereltségét tekintve rendelkezik úszókapcsolóval felszerelt kondenzvíz tartállyal és egy beépített higrosztáttal a belső páratartalom szabályozása érdekében.

Nord Fancy NDN16AJ-K4EBC1A digitális párátlanító: A készülék 16 l/nap teljesítményre képes 35 C fok hőmérséklet és 85%-os páratartalom mellett. Valóságban normál körülményeket figyelembe véve 10-12 l/nap vizet tud összegyűjteni a 3 literes tartályába. A párátlanító digitális kijelzőjének köszönhetően 35 és 85 % páratartalom között állítható be a Nord páramentesítő működése. A Nord párátlanító áramkimaradás után természetesen újraindul. Amennyiben ha a tartály megtelik vízzel a készülék automatikusan leáll, hogy ne follyon ki a víz a padlóra, így nyugodtan ott lehet hagyni akár parkettás szobákban is a Nord párátlanítót.

Midea MDDG-20DEN3 digitális párátlanító: A készülék 20 l/nap teljesítményre képes 35 C fok hőmérséklet és 85%-os páratartalom mellett. Amennyiben a párás helységben a hőmérséglet kevesebb, így a párátlanító is kevesebb nedvességet képes kinyerni a szobából. A párátlanító digitális kijelzőjének köszönhetően, halál pontosan meg tudjuk határozni, hogy milyen páratartalmat szeretnénk a szobában tartani. 3,1 l-es tartályának köszönhetően kb. egy nap 2 alkalommal kell üríteni a nagyon párás helységekben. A párátlanító áramkimaradás után természetesen újraindul.

Gree GDN20AH páramentesítőGree márkájú szobai párátlanító készüléket kb. 25 m2-es alapterülethez javasoljuk. Környezetbarát R134a hűtőközeggel feltöltött.  20 l/nap párátlanítással. Teljesítményfelvétel: 380 W. Üzemi áram: 1,9 A. Légszállítás: 150 m3/óra. A kis méretű formatervezett párátlanító egység rendelkezik cseppvíztartállyal, és cseppvízkivezetéssel is. A páratartalmat 35% és 80% között tudja szabályozni. Párátlanító méretei: 343 x 532 x 262 mm, páramentesítő súlya: 14,5 kg. A párátlanító digitális kijelzővel és távirányítóval is rendelkezik. Digitális kijelző mutatja az aktuális páratartalmat és beállítható a kívánt páratartalom is a párátlanítón.

 

A párátlanító, páramentesítő berendezés részletei

paratlanito_mukodeseA páramentesítő, párátlanító eszközök működése a hűtve szárítás szerint történik, oly módon, hogy a párátlanító, páramentesítő eszköz hűtőkörén lecsapódik a levegőben található nedvességtartalom. A páramentesítő, párátlanító eszköz tehát valójában úgy működik, akár egy hűtő, a helyiség levegőjét keresztülszívja egy ventilátor az eszköz hűtőkörén. Víz formájában kicsapódik a pára a levegőből, amelyet a hűtőkörön át szívott át a berendezés, amely aztán egy olyan vízgyűjtő tartályba kerül, amely túlfolyás érzékelővel van ellátva. A párátlanító, páramentesítő gépek esetében a túlfolyás érzékelő az egyik legfontosabb alkatrész, ugyanis megakadályozza, hogy a helyiségben vagy a gép belső részén a cseppvíz szétfolyását.

A párátlanító, páramentesítő berendezés működése

párátlanító páramentesítő 1A párátlanító, páramentesítő berendezésben található kompresszoros (1) hűtőkör hideg elpárologtatóján (2) az átáramoltatott nedves levegőből (3) kicsapódik a páratartalom (4). A levegő, amely már nem tartalmaz nedvességet és le is hűlt (5) egy ventilátor által (6) a meleg kondenzátoron átáramoltatjuk (7), így majdnem hogy az eredeti hőmérsékletre visszamelegítjük. A nedvességtartalmat ezáltal el tudtuk távolítani a levegőből úgy, hogy változtattunk volna a kifújt száraz levegő (8) hőmérsékletén. A vízmennyiséget, amely kicsapódott műanyag csövön is el lehet vezetni, vagy összegyűjthetjük a kondenzátor alatti tartályba (9). Megszűri a szívó rácsok alatt található szűrő (10) a keringtetett levegőt. A párátlanító, páramentesítő berendezés nagyon kellemes életkörnyezetet tud biztosítani, ugyanos a felesleges nedvességtartalmat el tudja vonni a levegőből. Ahogyan fentebb már szó volt róla, a hűtve szárítás a párátlanító, páramentesítő berendezés működési elve. A levegő páratartalma kicsapódik kondenzvíz formájában, ugyanis a párátlanító, páramentesítő eszköz egy megadott hőmérséklet alá tudja hűteni a levegőt (telítettségi hőmérséklet). Természetese elektromos árammal működik a párátlanító, páramentesítő berendezés, a levegő fizikai tulajdonságát (hőmérsékletét) változtatja meg, ez által kivonva a nedvességet abból. Hőmérséklet csökkenéssel azonban nem jár a folyamat, ugyanis vissza is melegíti a párátlanító, páramentesítő berendezés az általa lehűtött levegőt. Hasonlóan működik, mint a klímaberendezések, a helyiség nedvességtartalma lecsapódik egy hideg hőcserélő felületen, ez pedig egy tartályba folyik a párátlanító, páramentesítő berendezés csepptálcáján keresztül. Felhozhatjuk esetleg példaként azt is, amikor zuhanyzáskor a helyiség páratartalma összegyűlik az ablakon vagy a tükrön. Az ilyen eseteket a párátlanító, páramentesítő eszköz alkalmazásával elkerülhetjük, és ez ajánlott is, ugyanis ha mégsem az ablakon vagy tükrön csapódik le a pára, hanem például a falon, akkor gyorsan és könnyen penészes lehet a fal. Bármilyen vizesblokkba ki lehet vezetni a tartályba összegyűlő vizet. A párátlanító, páramentesítő berendezés tartálya el van látva védelemmel a túlcsordulás ellen, ezért leállítja magát, ha megtelik vízzel a tartály, felvillan egy LED, amely figyelmezteti a használót arra, hogy szükséges kiüríteni a párátlanító, páramentesítő eszköz tartályát! A párátlanító, páramentesítő berendezések között akad olyan is, amelynél a tartály kapacitása 12 liter naponta, de van olyan is, amelynél 20 liter naponta. Ezt az adatot 30 fokos hőmérséklet és 80%-os páratartalom esetén kell értelmezni. A párátlanító, páramentesítő berendezés teljesítménye változhat minden más körülmény mellett.

A párátlanító, páramentesítő berendezés alkalmazása

párátlanító páramentesítő 2A penészképződés főleg akkor szokott elkezdődni, ha a hideg falfelületen a nedvesség kicsapódik. Sok olyan ház fordulhat elő, hol nincs megfelelő mértékű fűtés, ezért a falak hidegek, a penész pedig a páralecsapódás miatt meg is jelenhet. A párátlanító, páramentesítő berendezés használata a mosókonyhában, fürdőszobában ajánlott, azonban ha a mosás után történő teregetés a szobában történik, akkor oda is érdemes telepíteni egy berendezést. Az optimális páratartalom 50-60% közé tehető, amennyiben ennél nagyobb mértékű a páratartalom, akkor ajánlott a párátlanító, páramentesítő berendezés alkalmazása.

 

A magas páratartalom nagyjából a háztartások 30-40%-ában okoz gondot, ez pedig az egészségi állapot és a közérzet szempontjából is ártalmas lehet. Fulladást és légzési problémákat okozhat például az asztmás embereknél, valamint asztmatikus tüneteket okozhat az egészséges emberek esetében is. A szakemberek megfigyelték, hogy betegségtől való félelmet, levertséget, szorongást, frusztrációt, valamint reakcióidő csökkenést is okozhat a túlzott páratartalom. Amennyiben ezt a jelenséget még párosítjuk a szellőzetlenséggel is, akkor a falak penészedni fognak, az ablakok nedvesedni, a tapéta pedig leválni. Az ilyen esetekben mindenképpen ajánlott a párátlanító, páramentesítő berendezés alkalmazása. Amennyiben egy adott helyiségben beázás történt, abban az esetben is alkalmazható az eszköz, ugyanis a felesleges nedvesség így minél hamarabb tud távozni. Ahogyan már szó volt róla, általánosságban 20 liter vizet tud eltávolítani naponta a párátlanító, páramentesítő berendezés.

A párátlanító, páramentesítő berendezés leggyakoribb felhasználási területei:
  • garázsok
  • beköltözés előtti gyors falszárítás egy építkezés után
  • ruhaszárítók
  • pincék
  • magas páratartalommal rendelkező lakóhelyiségek
  • téli kertek
  • alagsori helyiségek
  • könyvtárak
  • mosókonyhák

A párátlanító, páramentesítő készülék és a penészfoltok

A penészt leginkább a felesleges nedvesség okozza, amelyet a levegőből a párátlanító, páramentesítő berendezés eltűntet. A penészfoltok a párátlanító, páramentesítő használata után eltűnnek a lakóhelyiségből. Mivel a vizes fal az alapvető szükséglete a penészgombának, így a párátlanító, páramentesítő készülék által a falakat és a levegőt a megfelelő módon kiszárítjuk, így a penész teljesen életképtelenné válik, hiszen megszűnik a táptalaja. A száradás tulajdonképpen 50%-os páratartalomnál is sikeres már, ez az érték pedig az ember számára még megfelelő. A párátlanító, páramentesítő berendezés használata után, nagyjából egy-két hét elteltével kezdenek a penészfoltok eltűnni, a pár hét eltelte után pedig a penészgomba már egyszerűen le is söpörhető a falról. A párátlanítás sokkal hatékonyabb módszer, mint a falakat mindig újrafesteni vagy penész gátló vegyszerekre nagyon sok pénzt költeni. A dohosság szaga is elmúlik természetesen, ha a penészfoltok már megszűntek.

Hogy mitől véd még a párátlanító, páramentesítő eszköz

A vizes ablakok esetében a nedves ablakok nagyon sok gondot tudnak okozni a téli hónapokban. Hidegebb az ablak felülete, mint a fűtött levegő, így egyszerűen ki tud csapódni a víz, ha nem használunk párátlanító, páramentesítő készüléket. A téli hónapokban nem csak az ablakkal van probléma, a falak hőmérséklete is harmatpont alatt van, ugyanis a hideg levegő kívülről egyértelműen éri őket. A penészedés és a kicsapódás veszélye a párátlanító, páramentesítő berendezés nélkül egyértelműen fennáll. Amennyiben mégis megtörténik a baj, a vizes ablak vagy a nedves fal által penész jöhet létre.

A penészgomba spóráinak főként a nedvesség az elsődleges táptalaj. Ha a nedvesség három napnál tovább tart, akkor a penészgomba erős szaporodásnak indulhat. A párátlanító, páramentesítő eszköz viszont egyértelmű megoldás erre a problémára, használatával néhány hét alatt eltűntethető a penész. A hűvös pincehelyiségek is nagy veszélynek vannak kitéve a nyári hónapokban, de akár egész évben is. Amikor a páradús és rendkívül meleg levegő a hűvös és hideg pincébe beáramlik, akkor a falakra könnyen kicsapódik a levegőben található víz. De a pincék esetében nem ez az egyetlen veszélyforrás, a talajvíz is könnyedén benedvesítheti a pincék falait.

Megoldás

A párátlanító, páramentesítő készülék által ezek a veszélyek könnyen elháríthatóak. Amennyiben már a probléma megtörtént és penészes lett a fal, azzal a dohos szag mindig velejáró probléma. Mivel a párátlanító, páramentesítő berendezés megszünteti a penészt, így a dohos szag is eltűnik kis idő múlva. Egy lakóhelyiség falaira nem csupán a téli hőmérsékletkülönbség okozta nedvesség lehet veszélyes, ha ruhákat szárítunk, azokból a nedvesség ugyanúgy kicsapódik a levegőbe, a lakóhelyiség páratartalma pedig egyértelműen megemelkedik, ez pedig a penész kialakulását nagyban elősegítheti. Ha olyan helyiségben szárítjuk a ruhát, ahol párátlanító, páramentesítő berendezés található, akkor a penészgombától egyáltalán nem kell tartani, a ruhák száradásának ideje pedig a negyedére vagy a felére is lecsökkenhet.

A párátlanítás fontossága
 
A penész akár már három nap alatt is megjelenhet a nagyobb páratartalmú helyiségek esetében, hiszen a penész kialakulásához a körülmények megfelelővé válnak a magas páratartalom által. Természetesen a párátlanító berendezés használata nem csupán a penész megelőzéséhez szükséges, a gomba és más kórokozók elszaporodását is meggátolja, valamint mivel az ember szervezetére sincs jó hatással a magas páratartalom, erre is megoldást nyújt a párátlanító. Amennyiben szeretnénk az egészségünket és az otthonunkat is megvédeni a kórokozóktól és a penésztől, a párátlanító használatával mindenképpen kezdjük el a párátlanítás folyamatát. A helyiségekben tulajdonképpen egy belső nedvesedési probléma a páratartalom növekedése. Ez leginkább a téli évszakban szokott jelentkezni, amennyiben nem beázásról vagy meghibásodásról van szó. A tavaszi és őszi évszakban a belső és a külső hőmérséklet, valamint a páratartalom is kiegyenlített szokott lenni, így a párátlanító használatára nincs szükség. A hőmérsékleti kontraszt viszont jelentőssé válik a téli évszakban.
 
A párátlanítás a párátlanító által a legjobb megoldás minden esetben. Természetesen vannak másfajta módszerek a párátlanításra, de egyik sem olyan hatékony, mint egy párátlanító eszköz.